Суббота, 20.04.2024, 03:54
НОВИНИ.

Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 76
                 
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
  Facebook-сторінка
Головна » 2014 » Декабрь » 18 » ДСНС України у Дніпропетровській області щодо попередження пожеж та загибелі людей на них під час проведення Новорічних та Різдвяних свят
15:11
ДСНС України у Дніпропетровській області щодо попередження пожеж та загибелі людей на них під час проведення Новорічних та Різдвяних свят

Під час проведення Новорічних та Різдвяних свят значно підвищується небезпека виникнення пожеж у побуті. У січні 2014 року святкові канікули тривали 8 днів. За ці дні у Дніпропетровській області зареєстровано 122 пожежі, на яких загинуло 9 людей, ще одна людина постраждала. Так, причиною виникнення 91 пожежі, що сталися у минулі новорічні свята в січні 2014 року, стало необережне поводження з вогнем, через це за 8 святкових днів загинуло 7 людей. Внаслідок порушення правил пожежної безпеки при використанні пічного опалення у цей період сталося 7 пожеж та загинуло двоє людей. Причиною 20 пожеж стало коротке замкнення в електричних мережах. Ще 4 пожежі виникли внаслідок порушення правил використання піротехнічних виробів.

Небезпеку можуть становити як хлопавки, петарди, бенгальські вогні,  салюти, так і гірлянди, розвішані на ялинках, які є потенційними джерелами займання. Тому через масове використання піротехнічних виробів з порушенням правил та необережне поводження з вогнем у побуті, в ці дні може підвищуватись рівень пожежної небезпеки.

Новорічна ялинка, особливо якщо вона не штучна, а справжня, являє собою значну пожежну небезпеку. Але якщо ялинка ще й прикрашена гірляндою сумнівної якості - до біди зовсім недалеко. Втім, і штучна святкова красуня може становити небезпеку, якщо вона виготовлена з горючого матеріалу. Сумлінні виробники зазвичай вказують матеріал, з якого виготовлено виріб, його гігієнічні та пожежні властивості. Якщо ж це не вказано - привід задуматися купувати таку ялинку чи ні.

Купувати будь-яку електротехнічну новорічну продукцію, в тому числі гірлянди, рекомендується у продавців, які мають документацію, що містить інформацію про пожежну небезпеку цієї продукції. Попросіть у продавця документацію на придбану гірлянду, переконайтеся, що новорічна прикраса вашої ялинки безпечна. Переконайтесь, що на дану електропродукцію є сертифікат. Інакше ви ризикуєте разом з новорічною гірляндою замість свята принести в будинок біду. Продаж піротехнічних виробів особам, які не досягли 18-річного віку, не допускається.

Перед використанням піротехнічного виробу уважно вивчіть вимоги безпеки і суворо дотримуйтесь інструкції. Не запускайте феєрверки, петарди та інші піротехнічні вироби, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння.

Категорично забороняється застосування піротехнічних виробів в будь-яких приміщеннях та будинках, а також на дахах, балконах, лоджіях і виступаючих частинах фасадів будівель (споруд).

Виконання нескладних вимог безпеки при застосуванні піротехнічних виробів, новорічних гірлянд, вимог безпеки при організації та проведенні новорічних заходів, допоможе уникнути пожеж, не допустити шкоди вашому майну, здоров'ю, життю.

Щоб свято не перетворилося на лихо, щоб зберегти майно, своє життя, життя рідних і близьких, необхідно суворо виконувати вимоги пожежної безпеки.

 

Заходи пожежної безпеки під час проведення

Новорічних та Різдвяних свят

З наближенням Новорічних і Різдвяних свят слід пам'ятати про заходи пожежної безпеки в побуті. Вимоги пожежної безпеки стосуються новорічних ялинок, прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва. Встановлюючи ялинку, неухильно дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки:

• за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення тощо) проведення святкувань повинно проводитися тільки впродовж світлового дня;

• ялинка повинна бути встановлена на стійкій основі;

• ялинку забороняється встановлювати на шляхах евакуації;

• ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням правил улаштування електроприладів;

• при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її потрібно терміново вимкнути;

• мінімальна відстань від місця, де встановлена ялинка, до опалювальних приладів і легкозаймистих речей, портьєр і т.д., повинна становити не менше 1,5 метра;

• не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею і целулоїдними іграшками, використовуйте електричні гірлянди промислового виробництва;

• у приміщенні, де встановлена ялинка, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні;

• не одягайте дітей в костюми з вати, марлі, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, що не оброблені вогнезахисною рідиною;

• пам'ятайте, що в приміщенні, де встановлена ялинка, необхідно обладнати протипожежний куточок, в якому мають бути вогнегасники, вода і спеціальні ковдри;

• виходи і проходи в цьому приміщенні повинні бути вільні;

• у разі виникнення пожежі телефонуйте  за номером «101».

 Правила безпеки під час користування піротехнічними засобами

Феєрверки, петарди, ракети та інші вибухові "іграшки" завжди притягували до себе увагу не тільки дітвори, а й дорослих. Але з кожним роком збільшується кількість людей, що отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки, різні травми.  Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного та безграмотного користування піротехнічними виробами.

Так, недотримання правил поводження з піротехнічними виробами може призвести до пожеж у побуті. Такі приклади вже були під час святкування нового 2014 року. Так, 1 січня 2014 року в Ленінському районі міста Дніпропетровськ сталися два випадки пожеж в літніх кухнях на території приватного сектору, причинами яких стало порушення правил пожежної безпеки при використанні піротехнічних засобів. У Дніпропетровському районі в селі Перше Травня по вулиці Степова спалахнув нежитловий будинок. У місті Кривий Ріг по вулиці Сахарова з цієї ж причини сталася пожежа на балконі житлової квартири на 6-му поверсі 9-ти поверхового будинку.

Сучасний ринок пропонує різноманітну побутову піротехніку. Ці вироби вільно попадають до населення, а поводження з ними не вимагає спеціальних знань і навичок. Використання піротехнічних виробів з дотриманням вимог інструкції забезпечує безпеку здоров'я та життя людей, не призводить до пошкодження майна й не завдає шкоди навколишньому середовищу.

При купівлі піротехнічних виробів віддавайте перевагу спеціалізованим магазинам та обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання, то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.

Обов'язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб. Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необхідно пам'ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки при їх використанні. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок. Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись у нетверезому стані. У більшості випадків, в момент приведення в дію піротехніки, той, хто запускає її, повинен за лічені секунди відбігти на безпечну відстань (як правило, це 10-15 і більше метрів).

Щоб запобігти жахливим наслідкам від розваг з піротехнікою, необхідно не допускати до її використання дітей. На жаль, продавець не замислюється, до яких рук потрапляє вогневий асортимент. Не всі знають, що температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів. Викид полум'я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів. Тепер уявімо ці іграшки в руках легковажних дітей. Їх забави загрожують не тільки пожежами. Частіше вони породжують непоправні трагічні наслідки.

Отже, як бачимо, основні правила пожежної безпеки прості, треба лише уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

 

Переглядів: 687 | Додав: rvo-admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Декабрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz