Пятница, 26.04.2024, 02:15
НОВИНИ.

Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 76
                 
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
  Facebook-сторінка
Головна » 2012 » Март » 19 » Обласний семінар з художньо-естетичного навчання та виховання
10:04
Обласний семінар з художньо-естетичного навчання та виховання
   15 березня 2012 року Петриківська СЗШ гостинно відчинила двері для учасників обласного семінару-практикуму керівників районних методичних об’єднань вчителів художньої культури, що проводився відповідно до планів роботи Дніпропетровського обласного інституту післядипломної освіти педагогічної освіти та відділу освіти Петриківської райдержадміністрації.

  
Гостей зустріли директор школи Сорока М.П. та заступник директора з навчально-виховної роботи Кукурузяк Н.І., які ознайомили присутніх з планом роботи семінару.
    Екскурсія школою (екскурсовод Решетняк Л.М.) розпочалася з комп’ютерного класу, де гості почули історію комп’ютерізації школи, познайомилися з сайтом школи, досягненнями учнів в програмуванні та вчителем інформатики Гульком В.І.

   
   На ярмарок запрошували і про нього розповіли Геймур Анастасія, Нороха Олександра, Сівко Вікторія, Лавриненко Олексій, Федоренко Валерій. На умовних прилавках ярмарку представлені твори юних майстрів, які водночас демонстрували свої вміння з петриківського розпису Козін Даша, Загребельна Руслана, Кожухова Ольга, Батюк Оксана, Пітченко Марина,Ткачук Наталія; витинанки…; ляльки-мотанки; виготовлення «павука» Носуля Богдан і Шаповал Юлія. Екскурсія продовжилася у шкільному музеї де гостям було запропоновано знайомство з історією краєзнавчого музею ім.О.Ф.Стативи, його найціннішими експонатами (юні екскурсоводи Горбатовська Анастасія, Литовченко Марина, Несміян Владислав та керівник музею Решетняк Л.М.)


   Урок художньої культури на тему «Петриківка – всесвітньовідомий центр народного мистецтва» було проведено у 9-А класі (класний керівник Череповська Л.В.) вчителем історії та художньої культури Решетняк Л.М.
     Метою уроку було розкрити роль Петриківки як всесвітньовідомого центру народного мистецтва, показати розмаїття видів народної творчості у Петриківці; показати неперервність традицій петриківського розпису; познайомити з історією формування Петриківки як осередку народної творчості; познайомити з творчими досягненнями майстрів петриківського розпису; виховувати почуття глибокої поваги до постаті народного майстра як носія культурної спадщини українського народу; розвивати в учнів вміння аргументувати судження щодо значущості української художньої спадщини; сприяти неперервності народної традиції, широкому залученню учнів до народної творчості.

    Перед учнями ставилося домашнє творче завдання «Злет петриківського розпису - творчі досягнення славних майстрів». Об’єднані за інтересами групи учнів в процесі самостійного пошуку підготували інформацію про майстрів петриківського розпису, про їх внесок до скарбнички народного мистецтва України.

     Під час презентації своєї роботи учнями було створено імпровізований фотовернісаж майстрів петриківського розпису та іх творів. Здійснювалися екскурси до історії Петриківки та петриківського розпису, відеодемонстрації , фрагменти музичного супроводу; демонстрації творів різних жанрів народної творчості з метою творчого застосування та здобуття знань, опанування способів діяльності шляхом розв’язання проблемних завдань, що побудовані на основі раніш засвоєних знаннях та вміннях; організація засвоєння способів діяльності шляхом відтворення інформації та вправ з її застосуванням за запропонованим зразком. Творчі завдання на тему «З домашньої скрині на шкільні оглядини» виконали учениці Патинка Юлія та Пікуш Ірина.
   
 

Гостей запросили до Центру народного мистецтва «Петриківка», де вони в цікавій формі познайомилися з історією створення унікального в Україні підприємства, відвідали виставкову залу, уважно послухали розповідь заслуженого майстра народної творчості України Наталії Михайлівни Рибак, відвідали творчі майстерні.






  

Під час майстер-класу з петриківського розпису  Івана Васильовича Дмитрюка гості занурилися у творчий процес, уважно слухали  вчителя і його помічників Козін Дашу, Загребельну Руслану, Кожухову Ольгу, Батюк Оксану, Пітченко Марину, виконували роботу поетапно і з великим задоволенням. Кожен учасник майстер-класу отримав у подарунок листівочку виготовлену школярами, але з особливим трепетом і ніжністю несли те, що зроблено власноруч.



         Після майстру-класу Дмитрюка І.В. учасники семінару перейшли до актової зали Петриківської сзш. Фестиваль «Петриківський дивоцвіт», який підготувала і провела Дудка І.В.

    Веселою українською піснею зустрічав своїх гостей народний фольклорний колектив «Журавочка». Ведучі Наливайко Вікторія та Головченко Валентин, учні 7А класу розпочали екскурсію.

     Спочатку завітали до павільйону «Веселка на полотні». Прянікова Альона, учениця 9А класу та Череповська Людмила Василівна показали проект «Історія вишивки. Скатертина в побуті, їх види». Квак Лідія Іванівна, вчитель школи зробила чудову виставку рушників та серветок. Розповіла гостям, що усі ці вироби виконані з великою любов’ю та знанням своєї справи. Вишиваючи Лідія Іванівна складає вірші, один з яких вона прочитала.


    Магдич Наталія Володимирівна, директор РБК зробила чудову виставку з українських вишитих сорочок «вишиванок», - так любовно називає вона їх. Розповіла про види сорочок: буденні, святкові та особливі, які одягалися лише один раз на рік, на Великдень. Не забула похвалитися гостям про свою «стару-нову» сорочку. Бабуся подарувала полотно, якому вже 100 років, Наталія Володимирівна вишила і пошила собі сорочку.
 
   Козин Дар’я, учениця 11А класу показала «двобічна китайська гладь» - вишивку на рушниках та розповіла про свою маму Козин Людмилу, її вишиті рушники роботи були присвячені 80 – річчю утворення Дніпропетровської області, де зайняли перше місце в районі та призові місця в області.

 
 
Далі ведучі разом з учасниками завітали до павільйону «Оберіг» Юхименко Л.В., керівник етнографічного музею та Коваленко Н.Г., вчитель початкових класів зі своїми учнями 1Б класу Головченко Аліною, Торохтій Ярославою, Юрком Віктором, Москаленко Діаною зробили виставку української народної ляльки та провели майстер-клас її виготовлення. Любов Василівна розповіла про обрядові й фольклорні традиції українського селянського середовища та їхній вплив на образний і змістовний характер народних ляльок. Лялька в колисці – як образ онтологічної єдності: дитина-колиска-колискова.

  



Далі перейшли до павільйону «Різьбяр» та «Витинанка». Берелєт Тетяна Юріївна, вчитель разом з учнями 2-В класу Олексенком Денисом, Земляною Анною, Мирошник Валерією зробили виставку робіт української витинанки. Давної у своїх витоках, вона тісно пов’язана з буденним і святковим побутом народу і відображає ставлення особистості до природи, краси і гармонії життя.






   
Носуля Микола Леонідович та Яненко Анатолій Миколайович принесли заготівки Яненко Анатолій Миколайович принесли заготівки ложок, виготовили та пояснили, яке потрібно брати дерево, як його обробляти, якими інструментами (різець, лопатка, косяк), народну іграшку, ковші, тарілки. Пояснили, що тарілки виготовляють за допомогою об’ємної та прорізної різьби. Свої вміння майстри, передають синам Яненку Максиму, учню 6А класу та Носулі Владиславу і Богдану, учням 10-Б класу.


    



  
На фестивалі танцювали циганські танці Шишацька Анна, учениця 10-А класу та Кабаченко Альона, учениця 9-А класу. Козаки із хутора Галушківка зустріли гостей хлібом – сіллю, козачий обряд для гостей провели Ламза Анатолій Григорович, Ламза Роман Анатолійович, Лук’яненко Сергій Володимирович, Подарували на згадку про себе сувенірні монети. Під романтичну мелодію до зали зайшли учні у французьких костюмах Носуля Богдан, учень 10-Б класу, Патинка Юлія, учениця 9А класу по- французькому звернулися до гостей із проханням познайомити їх із майстрами Петриківського розпису. Вам, митцям, художникам славетним Щиру вдячність й шану віддаєм Ваша праця, випликана серцем, Петриківський розпис береже.



  
У павільйоні «Петриківський розпис» - чого душа забажає: скрині, вази, дошечки, тарілки, ручки, яйце Фаберже. Майстри Дека Тамара Іллівна та Дека Микола Васильович, Рибак Наталія Михайлівна розповіли на чому вони спеціалізуються, яке дерево використовують, скільки часу витрачають на розпис однієї речі, в яких країнах були виставки. А також про нетрадиційні особливі матеріали, які використовують у своїй роботі «кошачка», «піпетка», «рогізка».





      
Дівчата Коваленко Ліна, Шевченко Олександра, Беркут Надія, учениці 6А класу, Шишацька Анна, Кісіль Євгенія, учениці 8Б класу виконали танок із петриківськими виробами. Ярмолюк Анна, учениця 10Б классу заспівала пісню «Одна калина за вікном». І на сам кінець заходу всі гості мали змогу підійти до павільйонів поспілкуватися з майстрами, побувати учасниками майстер-класів. Захід закінчився під гостинну пісню «До нас приїжджайте» у виконанні народного фольклорного колективу «Журавочка»: Шкарлта І.І., вчитель, Терещенко О.Б., вчитель, Гальченко Л.І., вчитель-пенсіонер, Орел Н.І., вчитель-пенсіонер.




Адміністрація школи вдячна майстрам за допомогу у проведенні заходу, за цікаві розповіді, за науки. Адже ті зерна доброти, які ви посіяли в серцях учасників семінару, проростуть у їхніх душах, щедрим урожаєм до рідної землі.
Переглядів: 1110 | Додав: vigulko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz