Пятница, 19.04.2024, 04:02
НОВИНИ.

Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 76
                 
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
  Facebook-сторінка
Головна » 2017 » Апрель » 18 » Опорна школа – школа майбутнього?
08:36
Опорна школа – школа майбутнього?

Мрія про найкращу школу нікого не оминає. Кожен учень хоче навчатися у хорошому закладі, усі батьки дбають, аби їх діти були оточені опікою, здобули глибокі знання та добре виховання. 
Одним із пріоритетів цього року визначено Програму розвитку опорних шкіл. Кабінет Міністрів України Постановою від 20 січня 2016 року №79 затвердив зміни у порядку створення освітніх округів та визначив умови функціонування загальноосвітніх навчальних закладів у рамках децентралізації.
 Задля підвищення якості освіти, раціонального та ефективного використання ресурсів, модернізації навчальних закладів розпочато реорганізацію системи освіти в сільській місцевості.
 Замість моделі «школа на кожне село» запропоновано систему опорних шкіл (hub-school) та їхніх філій.
 При цьому очікують дотримати таких умов: 
 - початкова школа максимально наближена до місця проживання дитини; 
 - наявність навчального закладу, що може виконувати функції опорного; 
 - розвиток необхідної інфраструктури та довезення учнів і вчителів до опорної школи.
 Основна мета створення опорних шкіл – щоб учні з різних населених пунктів, незалежно від розміру цих населених пунктів та матеріального стану родини, мали рівний доступ до якісної шкільної освіти. Опорна школа має не лише забезпечити якісну освіту, а й стати ядром сільської громади. Отже, що таке опорна школа?
 Опорна школа (hub school) – новий вид загальноосвітнього навчального закладу в сільській місцевості, що включає основний заклад та філії. Опорна школа — це школа майбутнього. Заклад, у якому є не просто спортивний зал, а спортивний комплекс з тенісним кортом, майданчиком, басейном тощо, не просто кабінет фізики, хімії, біології, географії чи інші, а кабінети з новітньою матеріально-технічною базою, лабораторіями, навчальними майстернями, комп’ютерним і мультимедійним обладнанням, швидкісним Інтернетом. 
Це заклад, де працюють кваліфіковані педагоги за сучасними методиками викладання. Це заклад з такою навчальною програмою, яка вчить жити, мислити, творити, розкриває потенціал дитини, розвиває її особистість. Заклад, який адаптує до життя в європейському суспільстві, підґрунтям для якого слугуватимуть досягнення української педагогіки.
 Опорна школа є юридичною особою, має рахунки в установах банків, самостійний баланс, штамп, печатку, ідентифікаційний номер та має у своєму складі філії. 
Філія опорної школи – це територіально відокремлений структурний підрозділ опорної школи, що утворюється з метою надання рівного доступу до якісної освіти та наближення місця навчання дітей до їх місця проживання. 
 Філії утворюються на базі існуючих закладів І – ІІ ступенів. Петриківською районною радою було прийняте рішення « Про створення опорних навчальних закладів та їх філій» від 29.06.2016 р. № 65-9/УІІ про створення на базі Комунального закладу освіти – Петриківської середньої загальноосвітньої школи з профільним виробничим навчанням – Опорного закладу « Петриківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Петриківської районної ради Дніпропетровської ради. Шляхом реорганізації до неї увійшли дві філії – Петриківська філія Петриківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Малопетриківська філія Петриківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Петриківська школа стала першим на Петриківщині опорним навчальним закладом. За рахунок субвенції отримали чимало необхідних для опорної школи технічних засобів навчання.
 У школи нині нове обличчя, нове наповнення. Школярів зустрічають нові світлі вікна, в кабінетах нове обладнання, серед якого і мультимедійні проектори, що з’явилися за сприяння голови обласної ради Пригунова Г. О., а завдячуючи підтримці заступника голови обласної державної адміністрації Примакова К.Ю. - нові комп’ютерні класи. На 2017 рік запланований капітальний ремонт у Петриківській загальноосвітній школі, на який виділено із обласного бюджету 12 000 000,00 грн. Створення опорних шкіл можливе лише при бажанні педагогічних колективів, батьків забезпечити для дітей більш якісні освітні послуги і це головна мета даної Програми.
 Маємо пам’ятати, що пріоритет із осучаснення матеріальної та технічної бази надається, в першу чергу, опорним школам. Саме тому жителі смт Курилівка та с. Миколаївка підтримали пропозицію утворення опорної школи та вийшли з клопотанням до сесії районної ради. 
Дуже важливо, щоб у процесі реформування освітніх закладів, жителі громад, батьки, педагоги були правильно інформовані про те, що буде в подальшому відбуватися з їхньою школою. 
І звичайно не можна допускати таких випадків, як в селі Єлизаветівка, коли організатори збору підписів пропонували підписатися проти закриття школи, а фактично збирали підписи проти утворення опорної школи. Тож ще раз хочу наголосити, що мова йде не про закриття шкіл, а про створення належної мережі. Бо всі ми хочемо найкращого для своїх дітей. Тому вимоги до створення опорних шкіл високі, і коли ми говоримо про реформування освіти, то на першому місці стоїть не закриття, не фінансова вигода та економія, а якість освіти і високий рівень надання освітніх послуг.



           Методист відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації НАТАЛІЯ ТЕРЕХОВА
Переглядів: 700 | Додав: rvo-admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz